Продукти

рецепти

1210

Говежди фланк стек с пресни билки

Говеждият фланк стек е перфектен за скара, защото е тънък и се изпича по-добре. 
Смесете зехтина с подправките за марината в една купа. Сложете стековете един по един в купата с марината като се уверите, че са добре намазани от всички страни. Оставете маринованите стекове за около час в хладилника. Така маринатата ще попие добре в месото и те ще бъдат по-сочни. 
Загрейте котлона/скарата добре - така че ако сложите ръката си на около 2 см, да не може да издържите повече от секунда. 
Отцедете добре стековете от маринатата, за да не плуват в мазнина при изпичането, но все пак да са добре намазани от всички страни. Запечатайте от двете страни на ребрен тиган или скара за около 3 минути. След това сложете капак на тигана или преместете в тава и задушете на фурна за около 25-30 мин, докато месото омекне. Тук времето на задушаване зависи от степента, до която искате месото да бъде готово - rare, medium или well done. 
След като извадите, нарежете на ленти стековете и оставете месото да почине за около 3-4 минути, за да се оттекат соковете. 
Предлагаме ви да сервирате ястието върху зелено канапе - лист айсберг, зелена салата или рукола. Освен по-ефектната визия, зеленият лист ще поема соковете от месото. 
Декорирайте с въображение и се насладете на апетитна вечеря или обяд.

  • говежди фланк стек - около 200гр стекът
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • чесън
  • пресен босилек