Продукти

рецепти

Печено св. контрафиле с ябълки и сос от ябълков сайдер

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. 
Загрейте олио в грил тиган на силен огън. Овкусете месото със сол и черен пипер. Изпечете го за кратко на котлона (около 2-3 мин.) от двете страни, до получаване на златист цвят. Отстранете го от тигана и на негово място сложете лука, селари, чесън, зелените подправки и добавете масло. Разбърквайки, печете зеленчуците около 8-10 мин., докато получат кафеникаво-карамелен цвят. Добавете ябълките и разбъркайте добре. Върнете месото, заедно със соса, който си е пуснало, в тигана със зеленчуците и ябълките. Преместете грил тигана във фурната (или използвайте тава за печене). За достигане на добър резултат, най-добре използвайте термометър за месо, който да забиете в центъра на месото. Неговата температура трябва да достигне до 60-70 градуса. Това означава да печете около 30-35 минути. 
След като изпечете месото, го фолирайте, за да не изсъхва, докато приготвяте соса. Зеленчуците аранжирайте в чиния.

В грил тигана сложете ябълковия оцет. След няколко минути отстранете половината количество и добавете ябълковия сайдер. След няколко минути отново отстранете половината количество - ще избегнете алкохолно-киселия вкус. Премахнете тигана от котлона, добавете горчицата и маслото, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. 

Махнете фолиото от месото, разрежете на парчета, сервирайте в чиния и залейте със соса

  • 1 цяло парче свинско контрафиле
  • 2 с.л олио
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 2 моркова - нарязани на дребно
  • 2 стръка селъри - нарязани на дребно
  • 3 скилидки чесън - счукани
  • 3 стръка прясна мащерка
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 200гр масло
  • 2 обелени и нарязани ябълки
  • 2 с.л ябълков оцет
  • 1 чаша ябълков сайдер
  • 2 с.л едрозърнеста горчица