Продукти

рецепти

0803

Телешко бонфиле Black Angus с картофено-чеснов Скардаля сос

Смесете чесъна със зехтина и ригана. Потопете добре месото в сместа и покрийте. Оставете за час на стайна температура.
Междувременно пригответе соса
Обелете чесъна и го намачкайте. Запържете го в зехтин на слаб огън - докато омекне, за не повече от 10-12 мин.
Обелете и нарежете на кубчета картофа. Посолете и залейте с вода. Варете на бавен огън. След това отделете картофите от водата (запазете я) и ги намачкайте до получаване на каша. 
Блендирайте бадемите. 
Добавете половината запържен чесън, половината от зехтина от тигана, 1/3 от подсолената вода на варените картофи, добавете оцета и сол на вкус. Разбийте съставките до получаване на пюре. 
Добавече и картофената каша и разбъркайте до получаване на кремообразна смес. Преместете в купа и поръсете соса с магданоз и риган.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Междувременно извадете месото от маринатата и отстранете чесъна, ако е полепнал по месото. Сложете една супена лъжица от маринатата в тиган и на среден огън запечатайте телешкото от двете страни за около 8 мин, до получаване на кафяв цвят.
Забодете термометър за месо в центъра на бонфилето и преместете месото във фурната. Следете термометъра и печете докато покаже 50 градуса, ако не разполагате с термометър - печете около 15 минути. След като извадите месото от фурната, оставете да почина върху дъска за около 10 минути.
След това нарежете бонфилето на пържоли и сервирайте със соса. Добавете останалата част от запържения чесън, заедно със зехтина и поръсете с магданоз.

  • За месото:
  • 1/2 ч.ч зехтин
  • 6 скилидки чесън, тънко нарязани
  • 2 с.л накълцан пресен риган
  • сол и черен пипер
  • 1 бонфиле Black Angus - 1-1,5кг
  • За соса:
  • 1 глава чесън
  • зехтин
  • 1 средно голям червен картоф
  • 1/3 ч.ч бланширани бадеми
  • 1 1/2 с.л бялл винен оцет
  • 2 с.л накълцан пресен риган
  • 1 с.л накълцан пресен магданоз
  • сол